Veelgestelde vragen
De initiatiefnemer is VanDoorn Living.
FruitVillage staat voor hoogwaardige huisvesting van internationale medewerkers werkzaam in de fruitsector in de gemeente West Betuwe. Het plan is om op deze locatie huisvesting te realiseren in 2- en 3-laags duurzame en remontabele appartementen, met een tijdelijke bestemming van 15 jaar.
De fruitsector is erg belangrijk voor Geldermalsen. Er zijn veel medewerkers nodig om het werk gedaan te krijgen en dat is met het groeiende personeelstekort een uitdaging. Om deze reden worden er medewerkers vanuit het buitenland aangetrokken om in de fruitsector te werken. Deze internationale medewerkers moeten ook ergens wonen, om in deze behoefte te voorzien is het plan om FruitVillage in Geldermalsen te ontwikkelen.
Automatisering en robotisering spelen een steeds grotere rol in de fruitteelt. Hoewel automatisering en robotisering veel voordelen bieden, zijn er ook uitdagingen. Fruit is vaak kwetsbaar en vereist voorzichtige behandeling om beschadiging te voorkomen. De hoge
kostprijs van geavanceerde technologieën kan een obstakel vormen voor fruit gerelateerde bedrijven om hier gebruik van te gaan maken.
FruitMasters zal komende jaren meer volume om gaan zetten, wat door middel van automatisering en robotisering mogelijk is met hetzelfde aantal arbeidskrachten. Er zullen steeds meer internationale medewerkers ingezet gaan worden voor functies waarbij een opleiding is vereist. Door intensieve samenwerking met de Fruit Tech Campus, willen wij het mogelijk maken voor internationale werknemers om te kiezen voor zo een opleiding.
In West Betuwe is er tekort aan goede (en legale) huisvesting voor internationale medewerkers in de fruitsector. Dit is een landelijk probleem. Daarom stimuleert de overheid gemeenten en marktpartijen om samen te werken en dit regionaal goed af te stemmen. Daarom heeft de gemeente West Betuwe in 2021 beleid gemaakt over arbeidsmigranten, en in maart 2022 aanvullende kaders voor huisvesting vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn o.a.:
- wonen dicht bij het werk
- voldoen aan SNF norm (voldoende ruimte, daglicht, verwarming, hygiëne etc.)
- Goede handhaving en controle
- 80% van de arbeidsmigranten woont in de gemeente waar hij/zij werkzaam is
- Voldoende voorzieningen
Lees hier het beleid: Beleidsplan huisvesting arbeidsmigranten 2021
Lees hier de aanvullende kaders: Aanvullende kaders grootschaligere huisvesting arbeidsmigranten West Betuwe 2022
FruitVillage wordt ontwikkelt aan de Oudenhof, aansluitend op de Fruit Tech Campus en op 500 meter afstand van FruitMasters.
Er worden circa 175 appartementen en een Campus House gebouwd. In het Campus House komen verschillende voorzieningen, zoals een 24/7 receptie, vergaderruimtes en een kantine/restaurant. Andere mogelijkheden voor faciliteiten in het Campus House worden nog onderzocht.
De appartementen en het Campus House bestaan uit maximaal 3 bouwlagen: 1 begane grond en 2 verdiepingen.
Een belangrijke opmerking door een buurtbewoner werd geplaatst over de voorgenomen hoogte. Graag zou de buurtbewoner zien dat er één verdieping lager gebouwd werd. We hebben aangegeven dit in middels haalbaarheidsonderzoek af te wegen.
Er wonen gemiddeld 2 personen in een appartement. Bewoners beschikken allemaal over een eigen slaapkamer, minimaal 20m2 gebruikersoppervlak en elk appartement heeft voorzieningen zoals een keuken, badkamer en toilet.
FruitVillage heeft een tijdelijke bestemming van 15 jaar. De woningen zijn demontabel, deze worden na 15 jaar weer afgebroken.
Er zijn verschillende tuinen tussen de woningen in, elke tuin heeft zijn eigen thema. De thema’s zijn; ontmoeten, water, groen en sport. Op het hele terrein worden wandelpaden gecreëerd. Er zullen zowel binnen als buiten mogelijkheden zijn om sporten. Daarnaast zijn de appartementen dusdanig ruim ontworpen dat er ook binnen in de woningen ruimte genoeg is voor ontspanning.
Alle bewoners krijgen toegang tot praktische voorzieningen zoals wassen en drogen, Wi-Fi en een pakketservice. Gemeenschappelijke voorzieningen zullen in het Campus House gerealiseerd worden, deze zijn ook (op afspraak) voor niet-bewoners toegankelijk. Daarnaast kan, in overleg met de omgeving, de buitensport faciliteiten toegankelijk gemaakt worden voor de omgeving. Er wordt momenteel onderzocht of er behoefte is om ruimten beschikbaar te stellen in het Campus House voor kappers, tandartsen en huisartsen.
Voor onder andere winkels, het treinstation en medisch specialismen. Er wordt nog onderzocht of het mogelijk is om in het Campus House medische specialismen te vestigen.
Er zal geen (openbare) horecagelegenheid komen bij FruitVillage. Ondersteunende horeca voor de voorzieningen in het Campus House zal worden gerealiseerd op de eerste verdieping.
Er zal vooralsnog geen ruimte komen voor detailhandel. Wel wordt er momenteel onderzocht of er behoefte is om ruimten beschikbaar te stellen in het Campus House voor medische specialismen, zoals
tandartsen en huisartsen.
In de afgelopen maanden is intensief contact opgebouwd met zowel de scouting, als met de corso. Deze contacten hebben geresulteerd in een aantal gezamenlijke overleggen met de gemeente West Betuwe. Hierin hebben wij als initiatiefnemer aangegeven de mogelijkheden te onderzoeken om een passende oplossing te vinden voor beide verenigingen.
Op dit moment is sprake van de Stichting Corsowagen en Scouting Graaf van Gelre.
Alle gronden en opstallen zijn nu eigendom van de gemeente West Betuwe en in bruikleen/huur uitgegeven aan de verenigingen.
Bij FruitVillage komen internationale werknemers te wonen die in de fruitsector werkzaam zijn en in beginsel een dienstverband hebben met VDU Uitzendbureau. Deze medewerkers verblijven tijdelijk in Nederland (short- en midstay) om te werken in de fruitsector. De bewoners zullen bestaan uit ongeveer 70% stelletjes en daarnaast in het algemeen meer vrouwen, dan mannen. De verblijfsduur is gemiddeld 6 tot 12 maanden.
Naast woonruimte voor internationale werknemers, zal er ook 10% extra woonruimte gerealiseerd worden voor (internationale) studenten en locals (spoedzoekers), dit is ook opgenomen in het principebesluit.
De internationale werknemers komen voornamelijk uit Polen, Roemenië en Moldavië.
Zo lang als er een arbeidsverhouding met het uitzendbureau is mogen de mensen er blijven wonen binnen de dan geldende wettelijke kaders.
Er komen geen gezinnen en/of kinderen te wonen. Gezinnen die zich permanent willen vestigen dienen gebruik te maken van de reguliere woningmarkt. Wel zullen de bewoners uit ongeveer 70% stelletjes bestaan.
De spoedzoekers zijn locals uit gemeente West Betuwe en (internationale) studenten. Met locals worden bedoeld mensen uit gemeente West Betuwe die dringend onderdak nodig hebben, bijvoorbeeld door huiselijk geweld.
Vanuit onze ervaringen in soortgelijke projecten willen we als initiatiefnemer een geste doen om ook een toevoeging voor de lokale gemeenschap te realiseren. In onder andere gemeente Tiel is een dergelijke toezegging goed ontvangen en hebben we deze toevoeging ook in West Betuwe ingebracht. Dit is overigens geen onderdeel van het huisvestingsbeleid of van de aanvullende beleidskaders.
Samen met Gemeente West Betuwe wordt bekeken wie met spoed een woning nodig heeft. VanDoorn Living is vervolgens belast met het toewijzingsbeleid.
Ja, er zullen meerdere beheerders op de locatie werken. Eén van de beheerders is altijd aanwezig op de locatie, zodat er 24 uur per dag, 7 dagen per week iemand aanwezig is bij de receptie. De beheerders zijn ook 24/7 telefonisch te bereiken.
De huisregels worden opgenomen in het algemene toezicht- en beheerplan van VanDoorn Living. Het toezicht- en beheerplan voor FruitVillage wordt momenteel opgesteld aan de hand van de kaders van de gemeente en inbreng vanuit de omgeving. Het beheerplan zal gepubliceerd worden op onze website als alle input en inbreng verwerkt is. Mocht u ideeën of advies hebben voor in het toezicht- en beheerplan dan kunt u een mail sturen naar info@vandoornliving.nl.
De bewoners dienen het afval, gescheiden volgens de geldende normen, weg te brengen naar de daarvoor bestemde centrale containers op de locatie. Deze containers zullen meerdere keren per week worden geleegd. De containers zullen uit het zicht worden geplaatst. Er zullen visuele instructies in elke woning worden geplaatst om de bewoners te helpen met het scheiden van het afval.
Reguliere schoonmaak van de woningen is de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf. De beheerder controleert regelmatig op niet afgesproken dagen of tijdstippen de veiligheid en netheid van de woningen. Het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en buitenterreinen wordt door de beheerders verzorgd. De schoonmaak en netheid van de woningen wordt geborgd in de huisregels.
In de huisregels zal specifiek een beleid worden opgenomen tegen (geluids)overlast. De beheerders zullen hierin ook een controlerende en handhavende taak hebben. Indien er sprake is van (geluids)overlast kan dit 24/7 gemeld worden bij de beheerders. Deze meldingen zullen worden bijgehouden in een registratie.
Wij vinden het belangrijk dat omwonende kunnen meedenken over de inrichting van de openbare ruimte. Mocht u hier behoefte aan hebben dan kunnen we een moment plannen om deze input te bespreken. De meest recente contactgegevens vindt u hier.
In eerste instantie zullen de beheerders het algemene groen onderhoud verzorgen. Er zal periodiek een hovenier worden ingeschakeld om hierbij te helpen. Daarnaast wordt er onderzocht of het mogelijk is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden te bieden om te ondersteunen bij het groen onderhoud.
De huizen worden remontabel gebouwd, dat wil zeggen: de woningen zijn af te breken en volledig te herbouwen/hergebruiken op een andere locatie. Daarnaast komen er zonnepanelen op de daken, hebben de huizen een hoge isolatiewaarde en worden de huizen aangesloten op het warmtenet (restwarmte van FruitMasters).
De geldende parkeernorm van gemeente West Betuwe zal worden gerespecteerd. Er komen verschillende parkeerterreinen op het terrein voor de bewoners van FruitVillage, bezoekers van FruitVillage en bezoekers van het Campus House.
De parkeerplekken zullen gerealiseerd worden op het eigen terrein.
Ja, de fiets zal een belangrijk vervoersmiddel zijn, gezien bewoners dicht bij het werk zullen wonen. Fietsen zullen beschikbaar gesteld worden voor de bewoners van FruitVillage.
In de vergunningsaanvraag is een verkeerskundig onderzoek opgenomen. In nauw overleg met zowel de gemeente, als de Provincie is geprobeerd te zoeken naar de meest veilige mogelijkheid om de verkeersstromen te reguleren.
Er zijn nog geen concrete plannen over de ontsluiting van het terrein. We zullen hier in een later stadium gedetailleerde plannen over delen.
Momenteel wonen er ongeveer 150 internationale werknemers, werkend voor VDU Uitzendbureau, in gemeente West Betuwe. Bij realisatie van FruitVillage, zullen deze mensen verhuizen naar de woningen bij FruitVillage. De huizen waar deze mensen nu in wonen zullen dan beschikbaar komen op de reguliere woningmarkt. Wij vinden het belangrijk dat woningen die wij verkopen of de huur beëindigen, niet opnieuw bewoond worden door (andere) internationale werknemers. Het beleid huisvesting arbeidsmigranten zou dan immers gefaald hebben. Om dergelijke situaties te voorkomen kan de gemeente West Betuwe handhavend optreden.
Het betreft een procedure waarvoor een ruimtelijke onderbouwing moet worden opgesteld. Daarnaast moeten allerlei omgevingsonderzoeken uitgevoerd worden, om de haalbaarheid van het initiatief aan te tonen. De ruimtelijke onderbouwing en de onderzoeken worden getoetst door de gemeente West Betuwe. De ruimtelijke onderbouwing, onderzoeken én technische gegevens en tekeningen maken onderdeel uit van de aanvraag om Omgevingsvergunning. Die aanvraag is ingediend bij Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). De ODR handelt deze aanvraag namens de gemeente af.