Spring naar content

Waarom goede huisvesting van arbeidsmigranten vaak mislukt

Bron: Het Financieele Dagblad

De regels zijn er. De wil en de plannen zijn er. De noodzaak om arbeidsmigranten goed te huisvesten is er. Maar vaak gaat er geen spade de grond in: weerstand en angst blokkeren veelbelovende projecten.

In het kort

  • De huisvesting voor arbeidsmigranten moet beter, daarover zijn veel gemeentes en ondernemers het eens.
  • Maar de weerstand van omwonenden tegen grootschalige huisvesting is vaak zo fel dat vergevorderde plannen in een la belanden.
  • In Wijk en Aalburg lukte het wel, maar in Geldermalsen staan concrete bouwplannen op de tocht.

‘Mag ik schetsen hoe zo’n informatieavond gaat?’ Cees van Doorn vertelt over het plan voor een wooncomplex dat maar niet van de grond komt. Hij is eigenaar van VanDoorn Living, een bedrijf dat huisvesting voor arbeidsmigranten realiseert. Het gesprek gaat over de plannen voor FruitVillage, een complex van 175 appartementen voor 350 ‘internationale werkers’, aan de rand van Geldermalsen. Een paradepaardje van goede huisvesting moet het worden. De plannen zijn rond, er is overeenstemming met de gemeente. Ondernemers en veel inwoners zijn enthousiast.

Maar er is ook weerstand. En die is hardnekkig, bleek tijdens een informatieavond eind april. De tegenstanders stonden schouder aan schouder rond een tafel, vertelt Van Doorn, maar het lukte hem een praatje met ze aan te knopen, er werd zelfs gelachen. Totdat de grootste opponent, die even weggelopen was, terugkwam. Van Doorn: ‘Ze zei: “Hou op met praten. Ik wil één ding weten: stop je met dit plan, of ga je door?” Ik zei: “Joh, ik ben bezig om het uit te leggen…” “Néé! Ik wil weten: stop je of ga je door?” Ik zeg: “Je begrijpt toch wel dat wij hier deze avond houden om uit te leggen waarom we dit willen en dat het nodig is dat dit gebeurt…?” “Oké, dan weten we voldoende”, zei ze. En in een ganzenmars ging heel de club weg. Later schreef een regionale nieuwssite dat de tegenstanders vinden dat ze gebrekkig geïnformeerd worden. Dat doet dan gewoon zeer. Want ik begrijp het sentiment, maar ga niet liegen.’

De anekdote typeert Van Doorns ervaringen als pleitbezorger van goede, centrale huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. Die is hard nodig — heel Nederland telt nu ruim 800.000 arbeidsmigranten. Hun aantal groeit jaarlijks met ruim 4%. In Gelderland zijn het er naar schatting ruim 70.000, een aantal dat volgens voorspellingen tot 2030 oploopt, naar 92.000 tot 109.000.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/samenleving/1476889/waarom-goede-huisvesting-van-arbeidsmigranten-vaak-mislukt